Sikkerhedsstyring med fokus på hvad der lykkes: Erfaringer fra offshore, luftfart og sundhedsvæsen
Posted by BittenDahlstroem in Møder, on 15. november 2024Dato: Mandag den 27. januar 2025
Tid: Kl. 17.00 – 20.00
Sted: IDA Mødecenter eller virtuelt
Tilmelding og pris:
Fysisk deltagelse i København: Link til tilmelding
Medlemmer af arrangører gratis adgang til fysisk møde i København, andre: 200 kr.
DSKS-medlem: Vælg som ”ansættelsessted” firma nr. 2297633 på din profil eller søg ”Dansk Selskab for Kvalitet i Sundhedssektoren”.
Online deltagelse: Link til online tilmelding
Traditionel sikkerhedsstyring har været fokuseret på hvad der mislykkes. Nyere tilgange lægger vægt på at forstå og lære af vellykket håndtering af såvel rutineprægede som kritiske situationer. Hør eksperters erfaring fra flere sektorer.
Foreløbigt Program
17:00 | Indledning og velkomst v/ Henning Boje Andersen (IDA Risk/DSKS Forskning/SimTrans) |
17:10 | Fra ”læring af fejl” til ”læring af succes” v/ Thomas Koester |
18:00 | Sandwich, drikkevarer og netværk |
18:20 | Erfaringer fra luftfart med Safety II v/ Tom Laursen |
19:00 | Anvendelse af Safety II og FRAM i sundhedsvæsenet v/ Bettina Ravnborg Thude og Frans Brandt Kristensen |
19:40 | Debat og spørgsmål og svar |
20:00 | Tak for i dag |
Thomas Koester er cand.psych og specialist i human factors med udstrakt erfaring (+20 år) fra forskellige industrier: Maritim transport, olie & gas, jernbaner, hospitaler, vejtrafik, byggeri og infrastruktur, kontrolrum, produktudvikling og design, medicinsk udstyr m.m. Tom har skrevet flere bøger, bl.a. ”Human Factors in the Maritime Domain” og ”Terminology Work in Maritime Human Factors”
Tom Laursen er flyveleder og træningsspecialist hos GATE Aviation Training. Tom har, samtidig med sit virke som flyveleder, over 20 års erfaring med human factors og sikkerhedsarbejde. Han har en MA fra Linköpings Universitet i menneskelige faktorer og systemisk sikkerhed. Han kombinerer sin teoretiske viden med praktisk erfaring inden for luftfart.
Bettina Ravnborg Thude er forsker og chefkonsulent i tværsektorielt samarbejde i Sønderborg Kommune og Region Syddanmark.
Frans Brandt Kristensen er ledende overlæge og forskningsleder for Medicinske Sygdomme, Sygehus Sønderborg og klinisk lektor (MPM, PhD)
Bettina og Frans har udstrakt erfaring med sikkerhedsstyring i sundhedsvæsenet, herunder med anvendelse af FRAM-analyse til fremme af patientsikkerhed.
Introduktion
Traditionelle tilgange til håndtering af risiko i sikkerhedskritiske sektorer som luftfart, offshore, søfart og sundhedssektoren har vist sig at være utilstrækkelige. Fokus har primært været på at etablere præventive barrierer og arbejdsprocedurer samt at drage læring fra ulykker og nærved-hændelser.
Disse tilgange bygger på en vis grad af overmod – en forestilling om, at enhver måde, hvorpå tingene kan gå galt, kan forudses, og at undersøgelser af fejl og ulykker er den centrale kilde til at forbedre sikkerheden. Som en væsentlig korrektion og supplement til denne tilgang (Safety I) er der i de senere år udviklet metoder, der fokuserer på det, der går godt i det daglige arbejde (Safety II). Med andre ord, man kan ikke lære at udføre sikkerhedskritiske og komplekse opgaver, hvis man udelukkende fokuserer på fejl og hvad der mislykkes; man må undersøge den variationen i hvordan operatører lykkes under både normale og kritiske situtioner.
På seminaret vil eksperter fra luftfart, offshore/søfart og sundhedssektoren dele deres erfaringer med Safety II-inspirerede tilgange med os, og der vil være god lejlighed til at sammenligne på tværs af sektorer og stille spørgsmål.
Arrangementet er arrangeret af IDA Risk i samarbejde med Dansk Selskab for Kvalitet i Sundhedssektoren (DSKS) og SimTrans.